Criteri de Caixa en l’IVA

 

NOU RÈGIM ESPECIAL DEL CRITERI DE CAIXA DE L’IVA

 

 

 

A partir de l’1 de gener del 2014 entra en vigor per Autònoms i Pimes, l’última reforma en la llei d’IVA, que suposa la introducció de la Llei 14/2013 de 27 de setembre  del Règim Especial del Criteri de Caixa en l’IVA, modificant el Reglament de l’IVA.

Què significa el criteri de caixa en l’IVA?, és un permís per part d’hisenda de diferir, en un màxim d’1 exercici fiscal, el pagament del IVA de les factures no cobrades i no pagades.

 

Detallem el seu funcionament i les seves implicacions.

 

Requisits a complir per acollir-se al nou criteri d’IVA de caixa:

  1. El volum anual d’operacions no ha de superar la xifra de 2.000.000 euros.
  2. Els cobraments en efectiu respecte a un mateix destinatari en un any natural no ha de superar els 100.000 euros.

 

Conseqüències que suposa acollir-se al nou criteri d’IVA de caixa:

a)   Ingrés de l’IVA: s’ingressarà a l’Agència Tributària les quotes d’IVA repercutit només d’aquelles factures que s’hagin cobrat.

b)   Deducció de l’IVA: es deduirà les quotes d’IVA soportat només d’aquelles factures que s’hagin pagat.

 

         ATENCIÓ: De totes maneres, al final s’haurà d’ingressar tot l’IVA no cobrat, la data límit és el 31 de desembre de l’any posterior a la data d’emissió de la factura. També aquesta és la data límit per poder deduir-se les quotes d’IVA soportat encara que no s’hagin pagat les factures.

 

Operacions excloses d’aquest nou règim:

  1. Les acollides als règims especials: el simplificat d’agricultura, ramaderia i pesca; el de recàrrec d’equivalència; el de l’or d’inversió; el de serveis prestats per via electrònica i el del grup d’entitats.
  2. Les exportacions
  3. Les adquisicions intracomunitàries de béns
  4. Les entregues intracomunitàries de béns
  5. Les operacions amb inversió del subjecte passiu
  6. Les importacions
  7. Autoconsums de béns i serveis

 

Formalitats:

a)   Major control comptable. S’ha de tenir comptabilitzats tots els moviments bancaris i d’efectiu abans de liquidar un període d’IVA. En el llibre-registre de factures s’haurà de detallar la següent informació extra de les factures:

– Dates de cobrament o pagament, parcial o total, amb indicació de l’import.

– El compte bancari o mitjà de cobrament o pagament utilitzat.

– Si el pagament és parcial, a l’especificar les quotes d’IVA, hi ha que calcular l’import proporcional respecte a cada tipus d’IVA dels inclosos en la factura.

– Es deuen incloure els imports que es meritin a 31 de desembre com a conseqüència d’haver assolit el límit temporal de meritament de les factures no cobrades o pagades.

b)   S’ha de comunicar a hisenda, en la declaració censal (model 036/037) durant el mes de desembre anterior a l’inici de l’any natural en que ha de tenir efecte. L’opció s’entendrà prorrogada excepte renúncia.

c)    Les factures emeses sota el Criteri de Caixa deuen incloure el text: “Règim Especial del Criteri de Caixa”.

d)   El model 347, Declaració Anual d’Operacions amb Terceres Persones, també es veu afectat pel nou règim. Les operacions en règim de criteri de caixa en el model deuen:

–      Incloure informació dels imports cobrats o pagats

–      Incloure els imports que es meritin a 31 de desembre, com a conseqüència d’haver assolit el límit temporal de meritament, de les factures no cobrades o pagades.

–      Consignar pel seu còmput anual, a diferència de la resta que es fa per trimestres.

 

Per tant, es pot apreciar que poden conviure en una mateixa activitat, operacions que es gestionen i liquiden pel tradicional sistema de meritament, independentment de la data de cobrament o pagament; i les que s’acollin al nou règim del criteri de caixa.

 

 

Pot succeir que l’empresa o autònom no s’aculli al nou règim de criteri de caixa, però que algun proveïdor si que ho faci. Llavors que cal fer?

En aquest casos estem obligats a gestionar l’IVA d’aquests proveïdors pel sistema de caixa, mentre que per la resta d’operacions ens regirem pel tradicional de meritament. I el que implica és, que només ens podrem deduir les quotes d’IVA suportat d’aquelles factures que estiguin pagades i en la data del pagament.

 

A partir d’ara doncs, i en les operacions acollides al criteri de caixa, s’haurà d’anar molt en compte amb les dates de pagament o cobrament, si es realitza a través del banc, s’ha d’agafar com a data correcta la que assigni el banc al moviment; i en cas de descomptes d’efectes i/o pagarés, la data correcta per comptabilitzar és la del venciment.