Com convertir-se en emprenedor o autònom II

En aquest segon article intentaré explicar què ha de fer un treballador autònom per començar a treballar per compte pròpia i quines obligacions ha de complir.

 


Il·lustració medieval d’un artesà, naixement dels Gremis.

 

Com vaig definir en el primer article, el treballador autònom és una persona física que desenvolupa una activitat econòmica. En aquest cas no es necessiten socis ni capital inicial, la responsabilitat és il·limitada, i tributa directament per IRPF (és a dir per renda). És la forma més senzilla d’iniciar una activitat perquè no requereix de procés de constitució, ni exigeix capital mínim. En contrapartida, existeix una desavantatge important, i és la responsabilitat il·limitada, vol dir que l’autònom respon amb el seu patrimoni personal de manera il·limitada davant de qualsevol deute, embargament, possible denúncia, etc.

 

Tràmits per començar l’activitat: 

  1. Escollir si es vol exercir l’activitat en un local o no, en cas afirmatiu s’ha de consultar a l’Ajuntament del Municipi a on es volem instal·lar, per saber quins tràmits s’han de fer previs a l’obertura del local, ja que poden variar en funció de la normativa local.

 

  1. Inscripció al cens de l’Agència Tributària, obligatori per exercir una activitat empresarial, professional o artística; es comunicarà mitjançant el model 037, declaració censal simplificada, per persones físiques (no empreses), es a dir, aquells individus que comuniquin l’inici d’activitat com empresari/a individual o professional.

 

Si el treballador autònom ha de rebre factures a nom seu abans d’iniciar l’activitat, s’ha de sol·licitar a hisenda l’alta prèvia a l’inici d’activitat marcant la casella 504 a la declaració censal model 37, així es té la possibilitat de deduir les despeses que genera el nostre negoci prèvies a l’inici d’activitat (abans que s’emetin factures).

 

L’alta d’IAE (Impost sobre Activitats Econòmiques) esta integrada en el model 037, així es comunica a hisenda la data d’alta de l’activitat i l’activitat que es desenvoluparà a partir d’aquell moment. Les persones físiques estan exemptes de pagar l’IAE però estan obligades a comunicar l’alta.

 

  1. Inscriure’s en la seguretat social, en concret en el règim especial de treballador autònom (RETA), mitjançant el model TA.0521. En cas de tenir treballadors, cal sol·licitar un número de compte de cotització a on cada mes es pagaran les cotitzacions de la seguretat social dels treballadors, mitjançant el model TA.7. Aquest tràmit s’ha de fer en l’oficina de la Tresoreria de la Seguretat Social, TSGG, que correspongui per adreça, consultar enllaç amb les adreces i telèfons.

 

  1. En cas de tenir un local a on exercir l’activitat s’haurà de comunicar l’obertura del centre de treball al servei territorial corresponent del Departament de Treball. Igualment es obligatori tenir un Llibre de Visites per centre de treball, independentment de si es tenen treballadors o no; aquest llibre s’ha de diligenciar a la Delegació de Treball i Seguretat Social que pertoqui.

 

 

Fiscalitat:

 Ja vàrem concretar que l’autònom tributa directament per IRPF, Impost de Renda de les Persones Físiques, que és un impost personal, progressiu i directe que grava la renda obtinguda en un any natural per les persones físiques residents a Espanya.  Això implica el següent:

 

A. Tributació del benefici: hi han dues maneres de tributar anualment els rendiments (en la declaració de renda):

  • per estimació directa, vol dir ingressos reals menys despeses reals. Pot ser estimació directa normal o estimació directa simplificada.

  • per estimació objectiva, els famosos mòduls, en aquest cas, cada epígraf d’activitat esta regit per uns factors que són els que determinen el rendiment, per tant en aquest cas serà estimat.

 

B. Pagaments a compte o fraccionats: cada trimestre s’ha de pagar a compte de la declaració anual:

  • estimació directa: el 20% dels ingressos menys les despeses, model 130. Excepte que l’activitat a exercir sigui professional, en aquest cas en cada factura emesa per l’autònom ha de deduir (restar), actualment, un 21% de l’import del servei prestat.

  • Estimació objectiva o mòduls: el que determini el mòdul, model 131.

 

C. IVA: poden existir 3 maneres:

  • Recàrrec d’equivalència, obligatori pel comerç minorista. Implica afegir a les factures un percentatge a més del tipus normal, que dependrà del tipus de producte o servei que es ven; i no fer la declaració trimestral.

  • Mòduls o simplificat, si s’està en mòduls en l’IRPF i no s’està en recàrrec d’equivalència. Cada trimestre es pagarà el que determini el mòdul. Model 310 i model 311 pel quart trimestre.

  • Règim normal d’IVA. En aquest cas cada trimestre s’ha de pagar IVA repercutit (IVA de les vendes) menys IVA soportat (IVA de les despeses). Model 303.

 

 

 Obligacions mercantils:

 Portar els següents llibres de comerç:

  • Llibre d’ingressos i despeses

  • Llibre d’IVA

  • Llibre de béns d’inversió

  • Llibre de provisions de fons ( només per activitats professionals)

 

 

 

Si vols consultar els altres articles de la sèrie:

Com convertir-se en emprenedor o autònom I – RETA: règim de treballador autònom de la seguretat social

Com convertir-se en emprenedor o autònom III – Pases a fer per començar l’activitat com a Societat Civil Privada (SCP)

Com convertir-se en emprenedor o autònom IV – Pases a fer per començar l’activitat com a Societat Limitada (S.L)