Com convertir-se en emprenedor o autònom I

 

Aquest és el primer article d’una sèrie de 4 en els que intentaré explicar que és i quines conseqüències té el fet de posar-se a treballar per compte pròpia.

 

En aquest primer introduirem la figura de l’autònom. Últimament s’utilitza molt la paraula emprenedor, ja sigui per convicció o forçat per la situació econòmica general, el fet de posar-se a treballar per un mateix suposa assumir unes obligacions i deures que una persona amb contracte laboral no en té.

La decisió no és fàcil, però, no hem de permetre que els arbres no ens deixin veure el bosc.

El fet característic i que unifica a tots els emprenedors, és el fet que s’han d’inscriure en el Règim Especial de Treballador Autònom (RETA) de la seguretat social, el que suposa que l’autònom ha de pagar a la seguretat social cada mes un mínim d’uns 255 euros per tenir accés a la pensió de jubilació i a la prestació per incapacitat temporal (baixa laboral), entre altres. Pels menors de 30 anys que iniciïn una activitat gaudiran de descomptes i reduccions d’aquesta quota durant els primers 18 mesos. Això en termes generals, després sempre hi han situacions concretes que faran incrementar la quota. I sobre tot aclarir que el règim d’autònoms no cobreix de la mateixa manera que el règim general, no esta al mateix nivell, és més deficitari.

Per saber amb detall totes les possibles quotes a pagar podeu consultar la següent adreça de la web de la seguretat social.

 

Segons la normativa de la seguretat social tenim:

  • Qui es considera autònom o treballador per compte pròpia: aquell que realitza de forma habitual, personal i directa una activitat econòmica a títol lucratiu, sense subjecció per ella a contracte de treball i encara que utilitzi el servei remunerat d’altres persones, sigui o no titular d’empresa individual o familiar.
  • Naixement obligació de cotitzar: El treballador autònom està obligat a cotitzar des del primer dia del mes en què inicia la seva activitat.

Per tant, segons la llei, des del moment en que es desenvolupa una activitat econòmica per compte pròpia ja neix l’obligació de cotitzar. Tenint això com a marc normatiu, cal dir que en la pràctica, es podria dir, que fins que no s’aconsegueixen uns ingressos anuals equivalents al salari mínim interprofessional (que en el 2013 esta en 645,30€/mes o 9.034,20€/any) la seguretat social “pot considerar no exigir l’obligació de cotitzar”. Com podeu imaginar no és cap norma escrita i per tant subjecta a interpretació, encara que si que hi ha jurisprudència en aquest sentit.

 

Un altre tema a considerar és que l’emprenedor o autònom ha de saber com ha de desenvolupar la seva activitat, és a dir amb quina forma jurídica vestirà la seva activitat, segons aquesta opció les seves obligacions i deures seran diferents.

Les formes jurídiques més utilitzades són:

  • Treballador autònom

  • SCP, Societat Civil Privada

  • SL, societat limitada 

Hi han altres formes com Cooperativa, Societat Anònima, etc….però no són corrents en el nivell que tractem, a més en el cas de Cooperativa hi ha implícit un sentit de interès social que la fa especial i requeriria dedicar-li individualment un article.

Què signifiquen cadascuna d’elles?

  • Treballador autònom: una persona física desenvolupa una activitat econòmica. En aquest cas no es necessiten socis ni capital inicial, la responsabilitat és il·limitada, i tributa directament per IRPF (és a dir per renda).

  • Societat civil privada, SCP: es requereixen un mínim de dos socis, no hi ha capital mínim establert, la responsabilitat és il·limitada i tributa directament per IRPF (és a dir per renda). És a dir, dues o més persones s’ajunta per desenvolupar una activitat però sense les regulacions d’una empresa, i per tant a nivell fiscal la societat civil privada funciona com si fossin persones físiques.

  • Societat Limitada, SL: pot ser una sola persona (unipersonal) o diversos socis, hi ha un capital mínim establert de 3.005 euros, la responsabilitat és limitada i tributa per Impost de societats. La responsabilitat limitada vol dir que els socis només responen en funció de la seva participació en el capital social, és adir no responen en la totalitat, com els casos anteriors. I tributar per Impost de Societats vol dir que a nivell fiscal ja té la consideració plena d’empresa.

Generalment aquesta decisió no es considera perquè una persona que decideix treballar per compte pròpia no pensa en el futur per la seva activitat, el que vol és començar a ser operatiu. També és cert que posteriorment es pot reorganitzar la forma de realitzar l’activitat….sempre s’esta a temps.

 

En els següents articles valorarem que representa i que es necessita per treballar segons cadascuna de les tres formes jurídiques més escollides.

  

Com convertir-se en emprenedor o autònom II – Pases a fer per començar l’activitat com autònom/professional

Com convertir-se en emprenedor o autònom III – Pases a fer per començar l’activitat com a Societat Civil Privada (SCP)

Com convertir-se en emprenedor o autònom IV – Pases a fer per començar l’activitat com a Societat Limitada (S.L)

 

 

 

6 Comments
  • Pingback:Como convertirse en emprendedor o autónomo [cat]

    25 setembre 2013 at 8:10
  • Javi

    25 setembre 2013 at 8:30

    Hola, un dubte… Jo treballo per una empresa, contracte indefinit, cotitzant, etc… A banda, tinc un lloc web que m’agradaria rentabilitzar amb publicitat o potser una botiga on-line. Al estar treballant com hauria de gestionar-ho? S’ha de pagar autònoms si ja cotitzo a la SS? Salutacions

    • Anna Maria Madrid

      25 setembre 2013 at 18:03

      Bona tarda Javi,

      Abans de tot aclarir-te que no és incompatible estar en els dos règims de la seguretat social.

      En el teu cas en concret, si li vols treure rendiment a la pàgina web i per tant has de facturar, has de valorar abans de donar-te d’alta a autònoms el següent:
      – si aquesta activitat serà la teva activitat habitual o principal
      – si els ingressos obtinguts superen o no el salari mínim interprofessional, que en el 2013 està en 654,30 euros/mes o 9.034,20 euros/any.

      Has de pensar que aquestes condicions no estan escrites, tal qual en cap lloc, però és el que la seguretat social va controlant, és el que se’n diu jurisprudència.

      Si no compleixes cap dels dos requisits anteriors, de moment, no cal que et donis d’alta a la seguretat social en el règim autònoms.

      Un altre tema és hisenda. Si has d’emetre factures has de donar d’alta l’activitat a hisenda, i pagar IVA. Pots consultar l’article publicat a la web Com convertir-se en emprenedor o autònom II.

      No van vinculades Hisenda amb Seguretat Social, és a dir que et donis d’alta a hisenda no implica estar donat d’alta a seguretat social.

      Per qualsevol dubte l’Assessoria resta a la teva disposició.

      Salutacions

  • Javi

    26 setembre 2013 at 9:01

    Moltíssimes gràcies per la info!!!!

    Vaig a llegir l’article que comentes.

    Gràcies de nou.

    Salutacions

  • Pingback:Como convertirse en emprendedor o autónomo [cat]

    29 setembre 2013 at 19:23